Cala Medina IG

Tabung Rumah ;-)

Saturday, 17 March 2012

Solat Sunat Nikah ^_^

Salam.Welcome Back.

This is Short Update owhk.

Dulu sebelum naik semester this a few  think come in my mind........................
Mesti tak ada masa nak hupdate blog Bride to be Kami ni kan (Coz ada dua blog nak kena hupdate)
Tapi Im in still in mood and excited to become bride to be of him^_^

Really.....
Tapi I guess Si dia yang tengah bekursus itu lagi Busy dan tak ada masa nak tengok blog Kami (Gerammmmmmm tapi masih sayang:waht the feelings..)

Sangat tertarik dengan satu hadis yang I thought tak  ramai yang tahu dan amalkan di masa hari pernikahan mereka:

So this kelainan yang memang kami cari untuk dijadikan memori terindah dalam hidup kami

Sumber: Harian metro 

Solat sunat selepas majlis akad nikah


JIKA kita ingin melaksanakan solat sunat nikah, bilakah waktu yang paling sesuai? Adakah sejurus akad nikah atau boleh dilakukan apabila semuanya selesai iaitu selepas bersalaman dengan hadirin, solekan dan baju sudah berganti?JAWAPAN:

Melaksanakan solat sunat nikah boleh dilakukan selepas majlis akad nikah berakhir atau pada masa yang sesuai. Waktu yang terbaik boleh dilakukan bersama isteri iaitu ketika isteri datang menemui suami.

Kedua-duanya hendaklah bersolat terlebih dulu dan seterusnya berdoa kepada Allah supaya mendapat kebaikan daripada perkahwinan serta memohon perlindungan Allah daripada sebarang keburukan.
Macam mana Niat Solat Sunat Nikah?

Niat solat sunat selepas berkahwin ialah: "Usolli sunnata badan nikahi rakataini lillahi taala".
Maksudnya: Sahaja aku solat sunat selepas nikah dua rakaat kerana Allah Taala

Cara Untuk Menunaikan?
Dua Rakaat
. Rakaat pertama membaca surah al-Fatihah dan surah al-Kafiruun.
Rakaat kedua membaca surah al-Fatihah dan surah Al-Ikhlas.

Dalil-Dalil yang Berkaitan?
Di antara dalil solat sunat selepas bernikah ialah: Di dalam sebuah hadis Abu Said yang agak panjang, beliau menyebutkan bahawa para sahabat lain mengajarnya: Jika isterimu nanti datang menemuimu, hendaklah kalian berdua solat dua rakaat. Lalu mintalah kepada Allah kebaikan isterimu itu dan mintalah perlindungan kepadaNya daripada keburukannya. Selanjutnya terserah kamu berdua. (Riwayat Ibnu Abi Syaibah).

Sebuah hadis daripada Abu Waail. Dia berkata: Seseorang datang kepada Abdullah bin Masud RA lalu berkata: Aku menikah dengan seorang gadis tetapi aku takut dia membenciku. Abdullah bin Masud berkata: Sesungguhnya cinta berasal dari Allah Taala sedangkan kebencian itu berasal dari syaitan untuk membenci apa-apa yang dihalalkan oleh Allah Taala. Jika isterimu datang kepadamu maka perintahkanlah untuk melaksanakan solat dua rakaat di belakangmu. (Riwayat Abd Razak).


3 comments:

  1. insyaAllah sayang...mmg nk buat pon solat sunat tu....ya Allah xsabar nyer sayang,,,teringat ingat mase mjlis pernikahan ijal aritu...best nyer,,,,,,,,,,,,,sayang i love u very much!!

    ReplyDelete
  2. ^_^.Sujud lama sikit eh....................................Doa banyak2 tau......(saya mesti nangis time 2)

    ReplyDelete
  3. hmm awak...sedih nyer time tu....raser byk giler tanggungjawab saye kn awak......

    ReplyDelete