Cala Medina IG

Tabung Rumah ;-)

Monday, 8 September 2014

Rezeki Rumah - Alhamdulilah -Part 1

Rezeki

Allah datangkan rezeki untuk kita semua dalam pelbagai bentuk dan rupa

Jodoh yang baik itu Rezeki
Kesihatan yang baik juga Rezeki
Rasa Kasih Sayang dan Iman juga Rezeki

True! Indeed

Alhamdulilah


Rezeki Rumah Pertama kami

Since dari awal perkahwinan lagi we're planning buying a house, tapi banyak sangat kekangan ...so planning tinggal planning saja..Sebab harga rumah sekarang sangatlah pricy kan..

Tapi kami still mencarik jugak any projects house which is offer harga yang affordable...

Ok jumpa one projects at senai-Jalan Selong JB- So I rushed husband to go back from Kelantan to JB to only ' to see the projects launched together-

Jenis Rumah: Double story Terrace House
Keluasan :18 x 60 
Harga: RM 238
Done booking with RM 500

After a few days  then, I just read in newspaper regarding Projek Rumah Mampu Milik Kerajaan Negeri Johor (RMMJ) cooperate with Lembaga Angkatan Tentera (LTAT) which is offer rumah mampu milik untuk anggota tentera dengan harga dan size yang lagi murah dan besar.

Seem that,  Allah knows apa yang kami rancangkan..So bermulalah episod permohonan rumah...

Tarikh permohonan Rumah: March 2013

- Call / email LTAT
-Sent application form to Project Mutiara Rini to be sent to Setiausaha Kerajaan Negeri Johor (SUKJ)
 -Waiting for 4 month
-Dapat surat undian rumah tapi sehari sebelum undian baru dapat tahu application kami kena reject sebab documentation kami rupanya tak complete
-Sent back our application to  (SUK)
-Naik turun SUK untuk confirm application status
-finally on end of August dapat undian Rumah

Tarikh undian rumah: 29 August 2014 (Monthsary kami (1 YEAR 2 MONTH)
Project dijangka siap: Early 2016
Jenis Rumah: Semi D Type 82 (extra 3 kaki tanah)
Keluasan :30 x 50 
Harga: RM 223

Alhamdulilah......

Front side

Inside 
Rumah Contoh 

In progress
Our house..Almost complete ;-)

Inilah Rezeki Rumah Pertama Kami 

Rezeki Allah itu luas untuk hambanya yang berusaha dan bersabar

Allah knows better...

Current Update:
Rezeki Rumah kami - Part 2
Kunci Rumah- Part 3

25 comments:

  1. Alhamdulillah..syukur atas segala nikmat Allah yang tidak terhingga ini. Semoga sentiasa ditetapkan iman dan taqwa kepada-Mu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam tuan.
      Boleh saya nak tahu detail pasal rumah nk beli dgn LtaT ni tuan? Sy harus hubungi siapa? Dan projek dh siap ke tuan?

      Delete
  2. ada gambar lain untuk rumah contoh x?

    ReplyDelete
  3. ada dear..do email me..asmidamak@gmail.com

    ReplyDelete
  4. salam,nanti minta yusuf call sy,kawan lama di atma dulu,call sy 013-7034267,nak tanya pasal rumah ni lebih lanjut,sbb sy pun dpt tawaran unit disini

    ReplyDelete
  5. assalam. klu bukan tentera bole mohon ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh dear.sorry late reply.email me for details.asmidamak@gmail.com

      Delete
  6. Berapa ye kos guaman utk rumàh ni bagi yg guna loan kerajaan...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kos guaman sebelum GST adalah around RM 5K

      Delete
    2. Hi, i nak tanya, anda tau ker adakah non bumi pun dpt undi berjaya juga?

      Delete
    3. hi..Saya tak pasti tentang itu jen..sorry

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
  7. Salam.. nak tanya apa status rumah sekarang? dah nak dpt kunci ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. status rumah still on tne progress. Dijangka siap MAy 2016.Saya ada visit site.Jalan masuk dah di turap.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. sy pun dapat rumah mampu milik mutiara rini semi d mutiara rini.. hari khamis ni 2/6 insyaallah dapat kunci tp bukan bole buat apa2 kat rumah tu xde elektrik di pasang sbb pihak mutiara rini bagitau 3 mggu baru ada.. kecewa betul!.. apa gunanya dapat kunci rumah..?

      Delete
    4. pink note: Rumah awak fasa ke berapa ea?, kami belum dapat apa2 maklumat drp pemaju lagi pasal status rumah.

      Delete
    5. awk jalan jasa lokasi dekat mana eh.. y sy jumpa jalan bestari jer.

      Delete
  8. Rumah 3 bilik atas ke @ 2 bilik atas 1 bilik bawah?

    ReplyDelete
  9. Rumah 3 bilik atas ke @ 2 bilik atas 1 bilik bawah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2 bilik atas , satu bilik bawah : Aisy Hakim

      Delete
  10. Saya pown dpt rumah kat cnie..tp yuran guaman yg pertame dlm 4k++...then duit deposit 1k..duit guaman ke2 dlm 3k++..duit deposit 1k akan ditukar kpd duit maintenance + api air if loan lulus..so total dlm 9k gak..betul ker?

    ReplyDelete
  11. Salam sis.. nak mohon rumah ni perlu contact sapa ye .. ini emel saya mamadisha96@gmail.com

    ReplyDelete