Cala Medina IG

Tabung Rumah ;-)

Thursday, 25 June 2015

Family Day Comel Beach Resort Pengkalan Balak 30&31 May 2015

Assalamualaikum semua

Lama dah menyepi..kan.Harap-harap  masih ada yang sudi view blog kita yang suam-suam kuku ni.Blog syok sendiri katakan.haha

Family Day- Comel Beach Resort Pengkalan Balak

Our first  Experience  I dan suami menjadi organizer and organized Family Day  and this the best thing happen in our life kot.haha

Why I said this?
Last minute:
Sesungguhnya untuk mengumpulkan ke lapan-lapan  family members adalah perkara yang  sangat mencabar sebenarnya.haha. Sebenarnya dah lama plan, tapi no one yang betul-betul nk conduct this family day and all families harap I dapat in charge on this matter.Semuanya last minute,lagi 3 minggu nak cuti sekolah baru kami betul-betul  tanya others family members, dorang free  tak on that time. Date suggested on 30-31 May 2015.Kebetulan first week cuti sekolah.Tempat yang kami rasa sesuai adalah di Melaka sebab most of my siblings duduk area Seremban & Johor.So Melakalah ;-)!. .Lagi  seminggu barulah dapat tahu yang semua nak joint.

Chalet
Ini adalah the most crucial and important  part ok...tsskkk..tskkk (Nangis).Memandangkan hari yang kami pilih adalah cuti 'sekolah maka haruslah semua chalet full booked.Call berpuluh-puluh kali..Googled like crazy everyday...hahha...pening ok.Bila tengok  review masing-masing di Blog agak tak membantu sangat Then I mintak tolong kawan from Masjid tanah untuk survey a few chalet kat sana. Dan kesemua chalet tersebut juga full booked.Sehinggalah seminggu sebelum famili day, kawan I from Melaka "Jijah" suggested Comel Beach Resort. My husband call, then dapat tahu ada 6 bilik yang available including homestay.Huh lega.Terus booking after we was rejected a few chalet yang jauh dari pantai dan condition bilik yang tak berapa ok.


Sebelum Family day

Banner
Nak nampak meriah haruslah ada banner.Banner pun last minute design.Banner hari ni design , petang terus hantar kedai untuk printing ;-).
Size Banner: 5inch x 2 inc
Harga : RM 34
 
My Precious Family Members. Designed by My Husband

Tentatif & AJK



Bila dah confirmed date and tarikh terus kami draft Tentatif program dan AJK Family Day.
Kami Collected RM 150 untuk setiap satu family.


Hadiah
Hadiah untuk aktiviti dan cabutan bertuah kami juga yang prepare.Beli kat Giant , Kedai RM 2, and DIY.

Semasa Family Day

All going well sebenaranya,

30.05.2015
Pukul 11.00 kami sudahpun sampai chalet.walaupun check in pukul 2.00 pm..Over tak? haha
Sampai kami terus lepak bilik dan makan makanan Pot Luck setiap family bawak.Makanan memng sangat heaven.(Nasi Ambang, Daging masak cili pasi, sambal goreng jawa, Rendang, ketupat dan buah-buahan..etc).After asar baru kami start beraktiviti.So AJK aktiviti yang amik alih..kami pun menyibuk jugak conduct...:-p

Gegeh Membina Istana Pasir
3 aktiviti kanak-kanak
  • 1.Masuk air dalamm botol
  • 2.Bawak bola pingpong dalam sudu & Tiup belon sampai meletup
  • 3.Istana Pasir
Rasanya aktiviti untuk dewasa paling havoc...hahah.

 2 aktiviti dewasa.Malamnya kami buat BBQ bersama.
  • Kepit Bola di Leher sambil ikat kaki berpasangan
  • Bola tampar pantai 
Antara Hadiah dan Cabutan Bertuah.

After solat maghrib barulah strat BBQ.Kami sangat bertuah sebab Puan Mariam sudi pinjamkan kami kedai makan berhadapan dengan chalet untuk dijadikan tempat BBQ.Memang best sangat.Makanan dah bawak siap-siap dari rumah.Tinggal bakar je.Memang tak termakan sebab  dah penat...bhahha.Malam tu jugak buat celebration birthday siblings member yang lahir bulan 5.
  • Otak-Otak
  • Sosej
  • Sate Ayam & Daging
  • Ayam Perap
  • Salad
31.05.2015
Bangun pagi terus buat aktiviti bebas. Checkout jam 12.00 pm


Review Chomel Beach Resort, Pengakalan Balak
Cantik kan? .Ini adalah tempat kami melakukan aktiviti pantai.Betul-betul berhadapan dengan kedai makan

Pantai
Pantai sangatlah bersih dan tak sesak,berhampiran dengan kedai makan dan pekan.So kalau ada apa-apa yang korang rasa lupa nak bawak ke, bolehla  pergi ke kedai runcit berhadapan dengan masjid.Perjalanan ke Pekan Masjid tanah pun tak jauh (10 minit sahaja).

Bilik
Bilik pun terbaik berbaloi dengan harganya
Homestay: RM 300 (1 bilik besar dan tilam di sediakan, Peti ais dan dapur masak juga disediakan)
Bilik: RM 180 (2 katil besar dan aircod)
Bilik : RM 120 ( 1 Katil besar dan aircond)
Bilik: RM 70 ( 1 katil dan kipas)

BBQ set:
BBQ set disediakan percuma

Contact person:
Puan Mariam: 0129151130
facebook :https://www.facebook.com/comelbeachresort
Address:Batu 21 1/2, Jalan Kg. Hailam
Pengkalan Balak, Melaka, Malaysia

Terima kasih Puan Mariam bagi kerjasama yang sangatlah awesome.Bagi check in awal sebelum waktunya.Kami mintak untuk menggunakan kedai makan berhampiran pantai untuk buat BBQ pun beliau izinkan (tapi make sure kena kemas sampai licin after use :-))

Alhamdulilalh, can told everything  in one entry, tapi cukuplah  untuk share family day kami yang tak seberapa.Thank You semua sudi baca sampai habis

Selamat Menyambut Bulan yang paling Mulia dan indah di antara 1000 bulan.Salam Ramadhan untuk semua.

xoxo

No comments:

Post a Comment