Cala Medina IG

Tabung Rumah ;-)

Sunday, 7 September 2014

Syndrome TTC


Alhamdulilah life become so much better bila husband ada di sisi.Rasa excited sepanjang hari... We were started staying together seminggu sebelum puasa lalu.Pergi dan balik keje suami hantar. Indahnya hari-hari bersama..:-).

TTC?
TTC tu apa? Sungguh memang I tak pernah tahu pun pasal TTC ni until baca kat blog one of my friend at uitm dulu (jaja)...Then after i googled barulah I tahu TTC tu short form for  TRY TO CONCEIVE..owhhhhhhhh baru tahu ok

Syndrome TTC
Sebelum ni duduk jauh dengan suami , so memang kami tak dapat nak plan TTC time together.. Dalam fikiran I ni, nak cepat-cepat dapat baby sebelum suami diarah bertugas kat tempat lain. ( You will definitely knows only this feeling when you married with  a man which you dont know how long you can stay together).

 Syndrome TTC ni semakin menjadi-jadi , bila tarikh period lewattttttttttt.....berhari-hari lamanya...

Kisahnya

Selepas solat

Isteri:Awak saya rasa perut saya dah besar sikit la (sambil pegang perut sendiri)
Suami: Aaah la....dah boncit
Isteri: I think ada baby la dalam ni..sebab semakin boncit...
Suami: Saya pun rasa macam tu
Isteri: Jom awak pergi klinik (padahal seminggu sebelum tu dah buat UPT test (result= negative)
Suami: Ok Jom!

Sampai klinik..hati berdebar gila..dengan si isteri dan suami confident akan terima good news

Setelah 15 minit:

Doc: Ada masalah apa ea
Isteri: tegagap nak jawab (segan ...)
Suami: Nak scan perut la doc
Isteri: Doc saya nak  scan perut, sebab rasa perut dah buncit...2 minggu lepas saya ada period..tp sikit sangat like spotting...blablalalal
Doc: So nak check preggy ke tak la ni..
Suami& Isteri: aah

Then, Doc scan rahim..eh tak ada apa pun..(rahim kosong)..kilang telur ok..size rahim ok...betul la peroid yang keluar  hari tu

Isteri dah segan gila...

Doc: awak kena banyakkan exercise ni..perut..boncit

Suami& Isteri: ............Terima Kasih Doc

Isteri: Menangis dalam hati.....

......................................................................

I do not know how feeling orang yang berTTC bertahun-tahun lamanya..


Ya Allah TABAHNYA HATI mereka


Allah beri ujian pada hambanya yang kuat dan mampu sahaja


Saya?


Sungguh Belum Rezeki lagi untuk kami


Now I am TTCIANS too

4 comments:

  1. as,

    kalau join ada satu grup TTC Group Malaysia kat fb, akan nmpk lagi ramai org yg bertahun2 lagi lama. kadang aku baca discussion diorang pun aku rasa kagum sangat. kalau nak dibandingkan dgn kita ni, mmg jauh panggang dari api. huhu

    ReplyDelete
  2. yup true...tq ja...ada link tak..tak jumpa ...

    ReplyDelete
  3. kalau carik kat fb mmg tak jumpa..kena personally meail invite admin grup. jap aku copy paste.

    To join, please copy paste this word: Subject/title: REQUEST TO JOIN TTC GROUP MALAYSIA FB I would like to join TTC Group Malaysia. Please send me an invitation. Email me at jayfarhana at gmail dot com I'll invite you via email. Make sure to open the invite link on your PC coz some phones can't. This group is NOT searchable bcoz it's a secret group. U will have to be invited to join.

    ReplyDelete
  4. tq ja..dahs sent email...:)..tunggu link invitation

    ReplyDelete