Cala Medina IG

Tabung Rumah ;-)

Tuesday, 19 August 2014

Mini Raya Open House Yusuf & Asmida 2014


Mini Raya Open House Yusuf & Asmida 2014
Tarikh: 17.08.2014
Masa: 3.00pm- 10.00pm

Salam Semua...Hari ni sampai Office, cuba kumpulkan dan paksakan diri untuk update pasal mini open house kami..minngu lalu.........Takut-takut lupa pulak nak Abadikan sekali dalam blog...nanti dah berkarat confirm dah tak ada perasaan nak hupdate....hehehh

Here is the short story...........

Since tak sampai sebulan kami  menetap di rumah sewa kami,So Hari Raya macam ni, sangat sesuai nak berkenal- kenalan dengan jiran-jiran terdekat dan ajak kawan-kawan datang rumah.

Biasala raya tahun ni ada rumah sewa..........Baru Rumah sewa owk, if rumah sendiri tak tahu macam manala excitednya!! (huh).So perasaan nak ajak korang datang rumah excited sikit..wehoo,.Even honestly memang I tak pandai masak...bhahah.Tapi tak apa disebabkan ada suami and myBFF ada semua tu jadi mudah.

Yeah

1.Menu

Actually menu dah 150 kali tukar,bhahha..Mana taknya kami berdua mesyuarat tengah malam sampai ke pagi fikir  menu dan budget yang sesuai untuk jamuan nanti.Sampai hari kejadian pun I sibuk cakap dengan husband and nafisah nak tukar menu..bhahha.Nampak tak betapa tak confidentnya di situ nak memasak.

Akhirnya selepas brainstorming dan brain wash, here is the Menu



Susunan Sebelum & Semasa Kejadian..wee

Menu:
Nasi Ayam Madu
Mi Hoon Soto-Masak
Koktel-Masak
Kek Chiffon -beli
Kek Pisang -beli 
Orange 
Tembikai


2.Layout Rumah dan Makanan

Pada awalnya nak buat in door sahaja, since kami tak ada banyak perabot dan barang rumah, tapi last minute dapat idea nak pinjam kakak tikar, so bentangkan 2-3 tikar di luar dan letak kerusi. Layout Hidangan buffeet kami gunakan 1 meja sahaja, 2 kerusi untuk letak Sup Nasi Ayam & Mi Hoon Soto.

Keadaan dalam rumah....
Kedua-dua layout pun hampir berbelas kali jugak bertukar...bhahah..


3.Budget
Kira-kira punya kira, dalam 40 orang jugakla oarang yang datang termasuk budak kecik. Budget keseluruhan dalam RM 350

4.Pengadang
Pengadang? apa tu?...hehhe,Since rumah sewa kami tak ada any partition di antara dapur dan ruang tamu, rupanya ia menjadi masalah besar untuk kami.Pengadang yang ada hanyalah Almari dapur,Malangnya tak dapat nak menutup sebahagian lagi ruang dapur....So untuk elakkan pembaziran, I suggest kat suami letak je Almari baju untuk di jadikan pengadang  dapur.hehe then husbnad suggest beli tirai jurai-jurai untuk cover sikit pengadang kami...eheh.Good Idea.Jimat!!

Sebelum dan selepas ada pengadang

Yeah...Alhamdulilah, semuanya berjalan dengan jayanya.Makanan pun habis.


Banyak lagi la drama Open House Raya kami, but biarlah  I keep it as a memorable moments !!

Thank You husband for tremendous help & support..
I always love You..ouch..!!


Sekian cerita Mini Open House Raya kami

:)

Ok bye

No comments:

Post a Comment