Cala Medina IG

Tabung Rumah ;-)

Monday, 15 July 2013

Wedding Review: Financial

I think this is the crucial things ever among the thousands think that we need to prepare before our wedding rite.Honestly memang I mengimpikan majlis yang grand macam bloggers Maria elena tu, Irine Nadia Marcello.......ehhhh...


 Dapat Designed Sendiri Baju Soleminazation & Kawin
Ada Officially Videographer and Photographer yang Awesome
Ada video pre wedding lagi
Bridesmaid - Belikan baju sama untuk close friend yang datang
Kalau boleh nak ada wedding planner you all.....eheh
bla..bla...bla... 

Tapi seharusnya kita hendaklah berpijak pada bumi yang nyata.Know  well where you stand.I bukan lahir dari family yang senang...Hencik Captain pun....


Tapi I bersyukur sangat apa yang I plan nak buat masa wedding almost 100% make it!! Perfect!!! .All the things yang I nak Done and ada...even simple-simple things yang I review in each my entry pun I dapat buat...AlhamdulilAllah

Candy Buffet
Videographer
Bilik Pengantin Idaman
Photo Booth
Candy Buffet
Kawin Di Dewan 
Make Up kat Hotel
Button Badge
Yassin (Distribute masa Akad-Nikah)
bla...bla...bla..
How I plan:

Memang kami berdua memang masih setahun jagung dalam kerjaya (Hencik captain baru 1 and half year Sevice & I baru 3 month keje)

Duit memang paras-paras hidung je; So afew month before our day

I ajak kawan-kawan main duit kutu (I yang in-charged duit kutu) I masuk 2 nama (me and Captain) and another 1 nama duit kutu under my friend work.So Total up included my saving keje dalam 3 bulan , i dah berjaya collect 6k..:). And perkara gila yang I buat lagi 2 bulan nak kawin adalah beli kereta...sempat lagi tu..ahahahh...memang habis duit saving..eheh

So duit Kutu kami sangatlah  cukup untuk bayar  this list:

Andaman & Two Pelamin
Kad Jemputan (Free Bunting & Paper Beg)
Sword Bearer
Photographer
Rela
And Another budget for catering,deposit Videographer ,majlis akad Nikah,goodies =Cover by duit hantaran

For sure family pun banyak membantu, Most of my siblings sponsored my wedding.Tu yang untung ada adik beradik ramai .:) I love them so much!!
Kak eta= Make Up & Hotel
Kak Ti-Baju Family (Perempuan)
Abang Pojan= Ayam & PA System
Abang Pejal=Goodies
Abang Acin=Kambing 
Ayu=Baju Family (Lelaki) dan Roti untik goodies
& of course Mak saya paling banyak sponsor !!

So kesimpulannya untuk topic di atas beranak la ramai-ramai tau.....ehhhhehhh..hehe.Apa yang I nak sampaikan adalah In our life we must have a plan.Set your dream high and put works on it .. yup trust me InshaaAllah you will achieve it.


eh..dah melalut dah!! ..Sory tau.Tengan rajin nak menaip...nanti bila dah malas jenguk blog pun tak!!! hahahha

No comments:

Post a Comment