Cala Medina IG

Tabung Rumah ;-)

Monday, 15 July 2013

10 Wedding Review:Soleminazation

Ok !! Dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim...I nak review our wedding.Fuhh tak tahu nape malas sangat nak review.Even gambar kawin dah dapat hari ke tiga kami kawin lagi...hahah...

So here is the short and concise review.Hope you will enjoy :)

Majlis Ijab dan Qabul Kapten Yusuf & Asmida
Date: 28 June 2013
Lokasi: Rumah Mak Batu Pahat Johor
Masa: 9.00 pm-11.00pm
Tetamu: 200 orang

 1.OutfitNikah

Outfit Nikah kami sponsored by my mother .Last minute jugak buat.Kain lace biasa je.I buat baju kurung moden je dan kain ala-ala duyung.Hencik Captain pulak buat baju Melayu moden (ada garis-garis kat leher baju).

Color: Silver White & White
Cost: RM 150
Kerongsang (Songkok Hnecik Captain): RM 10 
Total cost: RM 160

I think kaki I macam pelik di situ...Hencik Captain handsome pulak dalam picture ni..ehhhhh..erk..:)

 Overall I sangat suka baju Outfit nikah kami.Nice and simple. In future nak use back pun rasa ok dan tak malu..:).One more thing inner Tudung + Veil  from mak andam.

2.Mini Pelamin

Mini pelamin warna pink and putih.Mula-mula I requested mak andam to have red and white color for mini pelamin, tapi She said that pink much better than red.Hasilnya Im quite satisfied jugak.even susunan atur bunga paha rasa mengangu mini pelamin kami because I letak di belakang kerusi masa tepung tawar.So look so bad dalam gambar..:(

Here is the Mini Pelamin!!

3.Bunting
I memang plan nak buat bunting masa majlis akad.So awal-awal dah request pada designer kad jemputan supaya buat dua bunting for akad and resepsi. Yang ni memang dapat free masa I tempah kad kawin.Designed by Sawahpadi photography Batu Pahat

Picture taken during our E-Day

4.Goodies
For goodies untuk malam nikah terbahagi pada dua:

Tetamu: (Jug kecik, air kotak, bunga telur dan yasin)-Sponsored by My mum
Kawan-Kawan: (Sapu tangan cup cake-air kotak, kek dan coklat panjang moroko)

5.Makanan
Majlis nikah adalah sekali dengan majlis aqiqah anak buah. So menu adalah seperti berikut:

Kambing, 
Nasi Beriani
rojak, 
kuah dal
Ayam masak merah 
Kuih Koci (I think banyak lagi kuih muih tapi memang I  tak dapat nak ingat pulak :P
Buah Limau 

6.Inai
For inai  I mintak tolong kakak ipar I buatkan inai .Hari Rabu malam I pakai inai, and Jumaat before majlis nikah I mintak tolong my friend pakai inai ala-ala colgate untuk pekatkan.So hasilnya Im quite satisfied, until now inai masih merah dijari owhk..:).Rasa nak touch up lagi inai kat tangan before Hari Raya..Pengantin baru la katakan....ehe

7. Hantaran
For hantaran I pernah review dalam link ini. Hantaran made by my auntie and Hencik Captain, his families yang bergotong royong buat:

Tema Lelaki: Purple & White
Honestly memang I sangat suka dengan gubahan hantaran yang family my mother in law I buat.So Beautiful!!Sampai sekarang I sayang nak bukak gubahan di atas owhk

Tema Perempuan: Red & White
Simple hantaran , I think hantaran masa e-day lagi better sikit kot.Tapi overall I suka jugak..:)


8.Tepung Tawar 
For tepung tawar I requested kat mak andam kerusi untuk buat tepung tawar.So tak ada la nampak kosong sangat majlis kami after selesai akad.So after I finished make up, mak andam tanya mana barang-barang tepung tawar.I thought all prepared by mak andam tapi we all yang kena prepared.So she asked me nak buat tepung tawar ke tak..So I cakap I nak buat jugak.So she cepat2 prepared all the things untuk tepung tawar...:
Beras
Telur asin
Daun Pandan
 Bunga Rampai
Air
All put in dulang-Done 

Saya memang anak mak...!! ehe..Thank You Mak..I love u..
 

9.Batal Air Sembahyang
For upacara batal air sembahyang , Hencik Captain pakaikan  I rantai tangan dan I sarungkan dengan seutas jam Swiss Polo.Disebabkan majlis akad nikah dah lewat, so thats why I think kadi tak suruh kami buat solat sujud syukur after akad.Rasa ralat sangat sebab tak dapat buat because I plan nak buat solat sujud syukur bersama suami..So sad!!.:( Tapi tak ape semua tu akan  cover balik dalam video kawin nanti.......ehe..Stay Tuned ok..^^

Rantai tangan simple je..:)

Try tengok betul-betul apa yang pelik dalam gambar ni....^^^^


10. Replika Mas Kawin & Hantaran
 Ada story di sebalik replika ini.Actaully memang pening nak buat replika ni.Sampai kami berdua bergaduh.As usual , at last Hencik Captain terpaksa mengalah untuk settle kan sendiri replika ni.So duit hantaran memang ada dalam ASB-Transfer to Maybank-Checked at Maybank Kluang-Photostat color - Checked-Frame-Done

So hantaran dengan mas kawin ni Hencik Captain satukan in one replica. (Gambar seperti Berikut)


Ok done Ten VERY SHORT Review about my Solemnization..So Later I hupdate lagi ea....Stay Tuned..Thank You Sudi baca...:)

4 comments:

  1. Ahaha bab tangan tu mcm nk sarung cincin je padahal nak pkaikan jam..:P

    ReplyDelete
  2. Miss Hidy: Erk salah...cuba lagi.......heheh..HinT; lihat pada jam itu betul2...heh

    ReplyDelete
  3. Owh..
    Jam terbalik ea..
    Hehe..

    ReplyDelete