Cala Medina IG

Tabung Rumah ;-)

Friday, 2 March 2012

Luahan Hati Siri 1

Luahan Hati Siri 1

Diari Rindu Muhsin dan Mira Klik Sini 

Awak Bila Saya baca entry di atas tiba-tiba je perasaan nak mendirikan masjid yang di idam-idamkan itu meningkat hampir 100%.Tapi ternyata  jalan untuk ke arah itu tidak semudah yang disangka kan.Lagi-lagi dengan keadaan kita ....ini.
Sekadar Mengingatkan:
Sabda Rasulullah s.a.w: 
Tiga golongan yang akan selalu diberi pertolongan oleh Allah ialah seorang mujahid yang selalu memperjuangkan agama Allah s.w.t, seorang penulis yang selalu memberi penawar dan seorang yang menikah demi menjaga kehormatan dirinya.
(H.R. Thabrani)

Rasulullah s.a.w bersabda: 
Tiga perkara yang jangan dilambat-lambatkan, iaitu solat apabila telah masuk waktunya, jenazah apabila telah siap (urusan mandi dan kafan) dan anak gadis setelah ditemui (pasangan) yang sesuai untuknya. (H.R. Tirmidzi)


Diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a. bahawa baginda Rasulullah saw telah bersabda:   “Jika datang kepada kamu seorang lelaki yang engkau redhai agamanya dan akhlaknya untuk meminang perempuan kamu, maka nikahkanlah dia. Jika tidak kamu lakukan demikian, maka akan timbullah fitnah dan kerosakan”.(hadith hasan riwayat Tirmidzi no 1084)

Untuk itu  terlalu banyak batas-batas perhubungan ini yang harus kita jaga dan pelihara kan.

Counting days and Nyte

No comments:

Post a Comment