Cala Medina IG

Tabung Rumah ;-)

Sunday, 26 February 2012

Sekali Lalu (^_^)

Dont know why memang suka baca post kat Nurul Adni Adnan in FB and blog jugak.So last Saturday dia ada post pasal ini..

"Di satu ketika, berita terbaru dunia hiburan menunjukkan gambar majlis pernikahan penyanyi Yusry dan Lisa Surihani, spontan saya bertanya pada seorang teman yang berdekatan, " Apa perasaan awak tengok diorang ni bernikah....?"
So Sweet.(Nak macam ni jugak awak..
"Takut... yelah, bila tengok orang bernikah nampak macam sweet, tapi kita yang dah bernikah ni tahu ujian getir yang kadang rasa tak sanggup nak tempuh.. sekejap je yang sweet dan seronok tu..."

Hmm... saya nak nikah dulu pun Dr Syed majikan saya pesan, kahwin ni penuh ribut taufan, apatah lagi keputusan saya bersedia melalui alam poligami... mungkin badainya lebih kuat bila tiba masanya..

Jadi kawan-kawan, apa kesimpulannya?

Pada saya, pernikahan adalah medan ujian (exam) seterusnya dalam hidup. Sanggupkah kita menempuh exam tanpa study dan preparation? Perasaan takut untuk exam membuatkan kita studi habis-habisan, dan selepas itu hasilnya menggembirakan insyaALLAH.

Begitu juga dengan pernikahan,
study dan prepare bersungguh-sungguh menujunya. Persediaan ilmu, iman, fizikal, emosi, akhlak, kewangan. Kesungguhan, doa dan ketaqwaan akan bagi hasil yang sangat indah dan manis untuk rumahtangga kita.. sangat-sangat. Dalam cabaran berumahtangga, akan banyak juga kegembiraan dan ketenangan mengiringinya...

Tak percaya...?

Sesungguhnya janji ALLAH itu benar :)

:: Selamat menjadi teman hidup yang baik di dunia, moga berterusan ke sana selamanya ::"
Hmm ....kena banyakkan study lagi ni awak.....ok bye
^_^

No comments:

Post a Comment